Заснивати економију Србије на иновацијама, знању и предузетништву

Београд, 3. октобар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је вечерас добитницима јавног позива за финансирање иновативних пројеката да су они важан део економије Србије која се заснива на иновацијама, знању и предузетништву.


Брнабић је, на свечаности у Југословенској кинотеци, заједно са представницима Европске уније и Светске банке, уручила потврде о финансирању и реализацији 22 иновативна пројекта који се финансирају са три милиона евра из Фонда за иновациону делатност.

Она је нагласила да ће држава направити правни оквир како би сви заједно промовисали другачију парадигму привредног раста, и додала да се одржива економија заснива на стартап предузећима, предузетништву, као и малим и средњим предузећима, која су кичма здраве економије.

Предузетници су људи који су довољно храбри, упорни и верују у своје идеје, рекла је премијерка, додавши да је ове године Влада Србије издвојила око шест милиона евра за подршку иновативним пројектима.

Иван Ракоњац

Видећемо да следеће године, како је указала, буде више новца из буџета, али и већа подршка партнера из Европске уније и Светске банке.

Директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац рекао је да се ове године финансирају 22 од 218 пријављених пројеката, а укупан буџет је 4,5 милиона евра, од чега три милиона евра даје Фонд у виду бесповратних средстава, а милион и по евра обезбеђују сама предузећа.

Ракоњац је најавио да су расписана и два нова позива, кроз која ће бити додељено два и по милиона евра за подршку иновативним активностима која предузећа остварују у сарадњи са научноистраживачким организацијама.

Линда Ван Гелдер

Регионални директор Светске банке за Западни Балкан Линда ван Гелдер оценила је да иновације кроз отварање радних места значајно утичу на привредни раст, али да су најчешће два разлога зашто се у томе некад не успе.

Компаније се тешко одлучују на иновације и прихватање нових
технологија, а држава се тешко одлучује да финансира иновативна решења, указала је Ван Гелдер и додала да је Србија у томе изузетак.

Према њеним речима, Србија је једна од првих држава у региону која је одлучила да иновације постави као императив.

Сем Фабрици

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици рекао је да је Унија била први партнер Фонда за иновациону делатност када је основан 2011. године и да је одобрена донација од 8,4 милиона евра када је финансирано 55 иновативних пројеката.

Фабрици је напоменуо да су приходи који су остварени и радна места која су отворена надмашили сва очекивања, уз напомену да добре идеје и добро финансирање стварају радна места, доносе раст, као и да наука није трошак, већ прилика за земљу.

Свечаности је присуствовао и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, а своје пројекте представили су предузеће "Глас слипер" – нова линија женских ципела која комбинује угљенична влакна са дизајном за брзу и лаку промену високих потпетица, као и "Алфа клима" – нови дизајн за производњу топлотних пумпи базираних на пропану.

ФОТО ГАЛЕРИЈА: Премијерка Ана Брнабић на свечаности поводом објављивања резултата јавног позива за финансирање иновативних пројеката


http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=332628
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs