Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Утврђен поступак спровођења контроле у објектима за промет хране на мало

Утврђен поступак спровођења контроле у објектима за промет хране на мало

Београд, 6. јун 2011. године – Управа за ветерину Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде донела је Инструкцију о начину и поступку спровођења службене контроле у малопродајним објектима у којима се рукује са храном анималног порекла на месту продаје крајњем потрошачу.

У саопштењу се наводи да објекти за промет хране на мало не треба да уводе Програм анализе опасности и критичних контролних тачака – HACCP, већ само добру дистрибутивну и хигијенску праксу.

Контрола ветеринарске инспекције биће у складу са захтевима наведеним у Инструкцији и контролној листи, а који ће посебно наглашавати специфичне врсте делатности, капацитет и тржиште на којем се промет обавља.

Такође, ветеринарска инспекција ће у току службених контрола упознати субјекте који послују са храном на који начин да спроводе самоконтроле како би били сигурни да је храна коју стављају у промет безбедна.

При томе се неће доносити решења нити казнене мере, већ ће се субјекти едуковати како да послују у складу са добром хигијенском и дистрибутивном праксом.

Поред Инструкције, израђена је и контролна листа за ветеринарске инспекторе у којој су таксативно побројани важни елементи који су обавезни за проверу и која ће осигурати једнакост у раду ветеринарских инспектора на свим нивоима, додаје се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs