Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Приближени ставови Београда и Приштине о правосуђу

Приближени ставови Београда и Приштине о правосуђу

Београд/Брисел, 12. фебруар 2014. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас, након 22. рунде дијалога између Београда и Приштине у Бриселу, да су приближени ставови двеју страна о правосуђу, као и да ће радне групе наставити финализацију договора о том питању.

Фото: Бета

Дачић је после разговора са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и премијером Косова Хашимом Тачијем саопштио да је начелно постигнут договор о томе да у Косовској Митровици буде један суд, чија ће се месна надлежност простирати на седам општина, при чему ће састав одељења суда морати да буде у складу са етничком структуром становништва.

Он је најавио да ће експерти у наредним данима финализовати текст договора у вези са правосуђем.

Према његовим речима, још није прецизиран тачан датум одржавања наредног састанка са премијером Косова на којем ће бити потврђен тај договор, али да се то очекује најкасније за две недеље.

Делегација Београда, како је навео, изразила је став да, уколико у Косовској Митровици буде формиран један суд и једно тужилаштво, у оним деловима тог суда који заседају на северу Косова већину судија и тужилаца чине Срби.

Председник Владе је напоменуо да ће у згради суда на северу Косова бити и Апелациони суд, и поновио да ће бити очувана специфичност и самосвојност севера покрајине са српском већином.

Дачић је оценио да је данашња рунда дијалога била веома комплексна, с обзиром на то да је албанска страна инсистирала на томе да суд обухвати седам општина и да се правосудни послови етнички не деле.

Две стране су на добром путу да постигну договор о распоређивању предмета по одређеним категоријама, као и зградама где ће бити смештени судије и тужиоци, истакао је он.

Председник Владе је нагласио да не сме доћи до застоја у дијалогу са Приштином зато што Србију у јуну очекује друга међувладина конференција у претприступним преговорима са ЕУ.

Према његовим речима, српска страна је током разговора у Бриселу затражила да ЕУ заложи свој ауторитет како би се сазнало зашто су ухапшени Срби на Косову и Метохији, међу којима је и Оливер Ивановић.

Београд не жели да утиче на рад правосудних органа, али сматра да та хапшења могу да дестабилизују политичку ситуацију на северу покрајине, рекао је Дачић.

Он је указао на то да се данас расправљало и о техничким питањима организације парламентарних избора у Србији, односно гласања Срба који живе на Косову и Метохији.

Избори на Космету биће спроведени у координацији са ОЕБС-ом, закључио је Дачић.

Данашњем састанку у Бриселу присуствовали су и први потпредседник Владе Александар Вучић, министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин и саветник председника Србије Марко Ђурић.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs