Контролом утврђено да су зачини и додаци јелима исправни
Београд, 5. јун 2014. године – Министарство пољопривреде и заштите животне средине саопштило је да је Одељење пољопривредне инспекције, у оквиру континуиране контроле произвођача прехрамбених производа биљног порекла, спровело контролу исправности додатака јелима с поврћем и млевене зачинске паприке, која је показала да су сви узорци били исправни.
У саопштењу се наводи да је контролисано 17 субјеката и узето осам узорака, а испитивани су основни параметри безбедности код млевене зачинске паприке (микробиолошка исправност, присуство тешких метала и параметри квалитета).
Код додатака јелима испитиван је укупан садржај соли како би се проверило да ли произвођачи стављају со у количинама већим од дозвољених у циљу остварења вишка добити на рачун потрошача.
Анализе су обављене у акредитованим лабораторијама и сви узорци били су исправни, а производи су безбедни и одговарају прописаном квалитету.
Планска контрола произвођача спроведена је на основу процене да је потребно појачати контролу произвођача после израженог интереса јавности за безбедност воћа и поврћа и због чињенице да је у 2013. години установљено да је један узорак млевене зачинске паприке небезбедан јер је у њему утврђено присуство металних опиљака.
Контролисано је 17 субјеката и њих 14 има успостављен функционални систем безбедности хране по принципима HACCP.
Код три произвођача су уочене неправилности – у једном случају систем безбедности хране по принципима HACCP има недостатака, у једном случају у поступку су са увођењем система, а у једном није успостављен систем безбедности.
Код 16 субјеката следљивост је успостављена на прописан начин, а у једном није и донете су три управне мере – решења о отклањању неправилности, додаје се у саопштењу.