Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Модернизација здравственог система један од приоритета Владе

Модернизација здравственог система један од приоритета Владе

Београд, 2. октобар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишла је данас, заједно са министром здравља Златибором Лончаром, обновљену зграду хирургије Клиничко-болничког центра „Др Драгиша Мишовић“ у Београду, у чију је реконстукцију и опремање уложено више од 14 милиона евра.


Обиласку реконструисаног дела болнице, која је страдала у великом пожару 2009. године, присуствовали су и гувернер Развојне банке Савета Европе Ролф Вензел и директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић.

Брнабић је том приликом навела да је за обнову КБЦ "Др Драгиша Мишовић " Влада Србије, посредством Канцеларије за управљање јавним улагањима, издвојила више од 14 милиона евра и то за реконструкцију приближно 3,4 милиона евра, док је за набавку опреме, извојено око 10,5 милиона евра.

Премијерка је нагласила да је највећи део посла урађен за мање од годину дана и истакла да обнова ове установе потврђује да је модернизација здравственог система један од приоритета ове Владе, која је још једном показала да завршава започете пројекте.

Председница Владе је изразила захвалност Турској и Сједињеним Америчким Државама на донацијама које су помогле радове на два спрата болнице, али и Развојној банци Савета Европе, која је омогућила највећи део средстава за реконструкцију.

Према њеним речима, циљ којем Влада тежи је да омогући поуздан и модеран здравствени система у свим деловима Србије, због чега је улагање у здравство значајно повећано, па се много интензивније него ранијих година ради на обнови инфраструктуре и набавци опреме.


Лончар је истакао да је данашње отварање потпуно реконструисане клинике КБЦ "Др Драгиша Мишовић", још једна у низу потврда да се данас у здравство Србије улаже више него икада пре.

Он је навео податак да је из буџета Министарства здравља, за изградњу и опремање здравствених установа ове и прошле године издвојено 4,2 милијарде динара, док је на пример 2007. и 2008. године то издвајање било 1,7 милијарди динара.

Министар је подсетио на то да су укупна улагања у здравствени систем Србије по свим основама - буџет, кредити, пројекти, у периоду од 2008. до 2012. године износила 46 милиона евра, а од 2014. до 2018. године то издвајење повећано је на укупно 176 милиона евра.

Он је рекао да је за мање од две године завршена потпуна реконструкција 71 објекта примарне заштите, односно домова здравља и амбуланти, а уложено је 1,13 милијарде динара из буџета.

Разлика је очигледна и јасна, као и наша намера да здравствени систем додатно унапредимо и развијамо, пружајући грађанима квалитетне здравствене услуге у новим и реновираним здравственим установама, набављајући најсавременију медицинску опрему и апарате, додао је Лончар.

У изградњу и опрему Клиничког центра у Нишу, првог завршеног клиничког центра у Србији, уложено је приближно 50 милиона евра, док су у плану радови на клиничким центрима у Београду, Новом Саду и Крагујевцу.

ФОТО ГАЛЕРИЈА: Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић у обиласку обновљеног дела КБЦ „Др Драгиша Мишовић“Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs