Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Дигитализација доноси бројне предности за грађане и привреду

Дигитализација доноси бројне предности за грађане и привреду

Београд, 4. октобар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић најавила је данас да ће Влада Србије ускоро добити нови сајт, који ће бити двосмеран, и где ће моћи да добија дневне извештаје о захтевима и питањима која грађани постављају министарствима, као и то како су министарства одговорила.


Брнабић је на Седмом самиту ЕУ–Југоисточна Европа који је организовао британски "Економист" под називом "Одрживи опоравак на Балкану? - Србија у водећој улози", навела да се већ неколико месеци ради на новом веб-сајту Владе, пошто је актуелни застарео и не служи сврси, јер је врло једносмеран.

Говорећи о процесу дигитализације и њеним предностима, она је истакла да Србија, за разлику од Естоније, која је кренула од нуле у дигитализацији, има све на папиру што треба пренети у електронске формате.

Највећи изазов и приоритет због којег смо успоставили центар за податке Владе, јесте како да осигурамо те податке, навела је Брнабић и додала да је израђен посебни бекап центар.

Што се хаковања тиче, доста радимо на борби против ове врсте криминала, поручила је председница Владе и додала да је разговала са европским комесаром за дигитално друштво и економију Маријом Габријел о томе како да се Србија укључи у европске напоре за сајбер безбедност.

Она је указала на многе предности дигитализације по становнике наше земље и додала да су подаци грађана безбеднији у електронском облику него када се налазе у папиру, закључани у некој канцеларији локалне самоуправе.

Брнабић је објаснила да је е-Влада нешто што повећава транспарентност и олакшава живот грађана и да је у току реформа катастра која треба да се заврши до краја године.

Према њеним речима, проблем представља то што велики број грађана не даје адекватне адресе становања, или живе у улицама које су безимене или у згради без броја, па то треба средити дигитализацијом.

Она је најавила да ће 8. октобра бити отворена јавна дискусија о регистру грађана, при чему је као пример успешне дигитализације навела електронско издавање грађевинских дозвола.

Брнабић је подсетила на то да је процес издавања грађевинских дозвола у Србији био дугачак и тежак, а да је сада та процедура постала ефкасна и транспарентна, при чему је корупција у тој области потпуно искорењена.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs