Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Замрзнути конфликт на Космету потенцијални извор претње за грађане

Замрзнути конфликт на Космету потенцијални извор претње за грађане

Београд, 5. октобар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас, приликом отварања конференције "Ка безбеднијој Србији", која се одржава у Београду, да су пред Србијом четири основна изазова – миграције, тероризам, високотехнолошки криминал и посебно ситуација на Косову и Метохији.

Фото: Танјуг

Брнабић је оценила да је специфичност ситуације на Космету таква да имамо замрзнути конфликт, који је потенцијални извор претње сигурности за наше грађане из неколико разлога, а пре свега зато што све више видимо бесмислене нападе и приштинску власт од које не знамо шта можемо да очекујемо.

Премијерка је указала на то да Приштина не испуњава обавезе из првог споразума између Београда и Приштине – Бриселског споразума, као и да због тога Србија нема партнера с друге стране на кога може да рачуна.

Она је оценила да су миграције изазов не само за Србију, већ за читаву Европу, истакавши да је Србија у периоду мигрантске кризе 2015. и 2016. године доказала да има безбедносне снаге које могу да одговоре свим изазовима и заштите своју границу и грађане, али и показала да је хумана и да може да се избори са регистрацијом толиког броја миграната.

Србија, иако није имала проблема са тероризмом, много улаже и прати сваку безбедносну претњу која може доћи из тог правца како би остала безбедна земља, нагласила је председница Владе и додала да наша земља има стратешку процену јавне безбедности од 2017. до 2021, која дефинише осам приоритета.

То су борба против организованог криминала, сузбијање производње и кријумчарења дроге, корупције, високотехнолошког криминала и тероризма, као и унапређење стања јавног реда и мира и стања у саобраћају, као и борба против ирегуларних миграција, прецизирала је Брнабић.

Говорећи о учинку безбедносних снага Србије, премијерка је рекла да је у периоду између 27. априла 2014. до августа 2018. године одузето 13,7 тона наркотика, што је 43 одсто више него у истом периоду пре четири године.

Она је изнела и податке да је Србија само у 2018. години смањила број кривичних дела за око 5,2 одсто и процесуирала 15 криминалних група.

Само 2018. године одузето је приближно три тона дроге, више од 477.000 разних наркотика, нагласила је Брнабић и додала да су то резултати улагања државе у безбедносне институције, пре свега војску и полицију.

Председница Владе је истакла да су огромна енергија и новац уложени у рад безбедносних институција, при чему су пре свега повећане плате, обновљене униформе, опрема и возила, а уложено је доста и у технологију, истраживање и развој како би се наменска индустрија Србије вратила на место на којем је била некад.

Премијерка је оценила да су реформе и смањење плата од десет одсто у јавном сектору од 2015. године дали резултате, као и да је то морало бити учињено због лоше ситуације у буџету.

Од тада до сада повећали смо плате у сектору безбедности за укупно 17 одсто и припремамо ново повећање до краја године, најавила је Брнабић, осврнувши се и на изградњу јефтиних станова за припаднике безбедносних служби.

Према њеним речима, то је начин државе да изрази захвалност свима онима који штите нашу земљу и обављају тежак и захтеван посао.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs